Historie "TéKáčka"

17.05.2015 15:00

Dá se říct, že pomyslná historie těchto hodin, s určitými pauzami, sahá do roku 1999.  Svůj čas nám tehdy věnovala Iveta Vráželová, která se nám snažila předat své taneční zkušenosti nasbírané za dva stupně taneční přípravy zaměřené na klasický a jazzový balet. Díky ní vznikla překrásná vystoupení přizpůsobená našim tanečním schopnostem, která jsme s nadšením předváděly na Školním plese ZŠ a pak i jinde.

 O oživení hodin se následně zasloužila Terka Koláčná (toho času Černá…), která projevila zájem s námi trávit čas a předat nám své zkušenosti, které byly moderního charakteru.

V průběhu  roku 2oo3 začal zájem holek  o tanečky upadat. Zůstaly jsme jen Terka a já. I tak jsme si vystačily, chodily jsme pravidelně a tvrdě trénovat a v roce 2oo3 vzniklo krásné „disko-country“ vystoupení, které mělo nemalý úspěch (https://tekacko.webnode.cz/fotogalerie/#a2003-jpg)

           

Od té doby nebylo moc příležitostí k vystupování. Terka i já jsme obohacovaly své zkušenosti v nejrůznějších kurzech či tanečních skupinách. Když se nám zachtělo, sešly jsme se v tělocvičně místní Sokolovny a strávily jsme tam třeba čtyři hodiny a nadšeně jsem tančily. Pomalu jsme zjišťovaly, že zapomínáme staré, ale pořád krásné sestavy a tak jsme si je začaly natáčet na video. Naše scházení se ale pomalu vytrácelo – nebyla motivace.

Terka tančila nějakou dobu v taneční skupině a já jsme se bavila různými druhy tanečních aerobiků s streetových a jazzových tanců.

           

Už v roce 2oo8 jsem chtěla začít předávat své zkušenosti mladším a hlavně si zase pořádně „zablbnout“ a zatančit. A tak jsem na začátku roku 2o1o oslovila Terku – a ve dvou se vše lépe táhne! Terka souhlasila a hned na jaře roku 2o1o jsem podnikla pár hodin „na zkoušku“, holky vypadaly nadšeně....a tak začalo krásné období plné tanečních zážitků, legrace a možností....naše období TéKáčka ;o)

                                                                

Tančíme a hodiny vedeme pod hlavičkou TJ Sokola Sokolnice. Hudbu, kterou používáme, si vytváříme samy - stříháme a mixujeme tak, aby vyhovovala našim potřebám. Velmi nám pomohla nová aparatura v tělocvičně, umožňující zrychlení a nebo zpomalení tempa písniček. Sestavičky vznikají spontánně na základě možností dívek a hlavně na základě naší fantazie, inspirace z hudby a samozřejmě našich zkušeností. V poslední době včleňujeme i komplikovanější sestavy světových choreografů.

            

Máme za sebou pět let úspěšného fungování a hojného počtu hodin trénování a také již několik úspěšných vystoupení. (Zimní Školní plesy, jarní Školní akademie, Vystoupení na tradiční akci  Saňař cup a sokolských akcích a jiná vystoupení na plesech) 

 

Začátkem roku 2012 jsme s Terkou oprášily naše "stárnoucí" kosti a rozhodly jsme se vyhlásit tzv. "comeback po 10-ti letech". Ten se nám mimořádně povedl s naším sólovým vystoupením "Die on the floor", které jsme prezentovaly nejprve na místních plesech v Sokolnicích a pak v Újezdě u Brna. Dostalo se nám nabídky účinkovat na maturitním plese v Jablonci nad Nisou a tak jsme se vydaly i tam. Zde jsme měly ze všech vystoupení ten nejlepší zážitek! Špičkové podmínky - perfektní zázemí, ozvučení a také osvětlení, které dalo celému vystoupení tu správnou atmosféru!....:o)

 

Týnka Vráželová 

(trenérka T&K - 2010-2014)